ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ ШАХМАТ КЪМ БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 2022

BFSHHHH

ДЕВЕТО МЯСТО НА ЖЕНСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ОТБОР НА БЪЛГАРИЯ В 44-ТОТО ИЗДАНИЕ НА ШАХМАТНАТА ОЛИМПИАДА В ЧЕНАЙ, ИНДИЯ

bg2След шестгодишно прекъсване България се включи с отбори и при жените, и при мъжете.

Младият български тим със селекционер Петър Арнаудов в състав Нургюл Салимова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева, Габриела Антова и Виктория Радева завърши турнира с 16 мач-точки след седем победи, две равенства и две загуби и зае престижното 9то място в крайното класиране. Можем с гордост да заявим, че отново имаме женски отбор, способен да се сражава като равен със световните сили в шахмата!

Нургюл Салимова завърши Олимпиадата с 6,5 точки от 10 партии, Гергана Пейчева - с 5,5 точки от 9 партии, Белослава Кръстева -  с 6,5 точки от 10 партии, Габриела Антова събра впечатляващия актив от 8,5 точки от 10 партии, а Виктория Радева приключи с 2,5 точки от 5 партии. Индивидуалното представяне по дъски: на 1 дъска Нургюл Салимова показа 6-ти резултат, на 2-ра Гергана Пейчева е 13-та, на трета Белослава Кръстева е 9-та, а на 4-та Габриела Антова е на 5 място, без загуба.

Титлата за втори път след 2006 година спечели отборът на Украйна. По-лошите допълнителни показатели отредиха сребърните медали на грузинките. Бронзовото отличие остана за домакините от Индия. Челната шестица се допълни от САЩ, Казахстан и Полша.

При мъжете оборът на България, предвождан от Стефан Стойнов, в състав Момчил Петков, Цветан Стоянов, Лъчезар Йорданов, Тодор Георгиев и Александър Ташев остана на 63-то място в крайното класиране, което отговаря точно на стартовия номер на тима ни.

С най-висок точков актив от българите завършиха Момчил Петков и Лъчезар Йорданов, които постигнаха по 7 точки, а Цветан Стоянов остана с 6,5. М. Петков и Цв. Стоянов единствени играха и в 11-те кръга на турнира. Със силното си представяне (RP=2523) Лъчезар Йорданов покрива норма за FIDE титлата Международен майстор.

Шампион при мъжете стана отборът на Узбекистан, който до момента бе стигал само до второ място - преди 30 години в Манила. В последния кръг узбеките записаха победа и събраха актив от 19 мач-точки. С толкова на второ място остана отборът на Армения. На трета позиция завърши вторият отбор на Индия, който остана с 18 мач-точки. В шестицата място намериха още първият отбор на Индия, САЩ и сензацията на турнира Молдова с по 17 мач-точки.

44-тата Шахматна Олимпиада беше най-масовата в историята на древния спорт – от 29 юли до 9 август 2022 в Ченай участваха 186 отбора при мъжете и 160 при жените.

Повече информация може да намерите тук: https://chess-results.com/tnr653631.aspx?lan=1&art=20&fed=BUL&turdet=YES&flag=30

Официална страница на Олимпиадата: https://chessolympiad.fide.com/

СЪСТЕЗАТЕЛИ ДО 20 Г. - МЕДАЛИСТИ ОТ СВЕТОВНИ И ЕВРОПЕЙСКИ ПЪРВЕНСТВА

ОТ 2010 г. ДО МОМЕНТА

 

БЮЛЕТИН

Призови места ДЮШ 2022 г.
ПРОЧЕТИ

БЮЛЕТИН

Призови места ДЮШ 2021 г.
ПРОЧЕТИ

БЮЛЕТИН

Призови места ДЮШ 2020 г.
ПРОЧЕТИ
 

БЮЛЕТИН

Призови места ДЮШ 2019 г.
ПРОЧЕТИ
 

БЮЛЕТИН

Призови места ДЮШ 2018 г.
ПРОЧЕТИ
 

БЮЛЕТИН

Призови места ДЮШ 2017 г.
ПРОЧЕТИ
 

 

БЮЛЕТИН

Призови места ДЮШ 2016 г.
ПРОЧЕТИ
 

БЮЛЕТИН

Призови места ДЮШ 2015 г.
ПРОЧЕТИ
 

БЮЛЕТИН

Призови места ДЮШ 2014 г.
ПРОЧЕТИ

 

ПРЕДСТОЯЩИ ШАХМАТНИ ТУРНИРИ

Отваря се в нов прозорец в категория "Предстоящи турнири"
РАЗГЛЕДАЙ

ТУРНИРИ ОТ ДЪРЖАВЕН СПОРТЕН КАЛЕНДАР

Отваря се в нов прозорец в категория "Държавен календар"
РАЗГЛЕДАЙ

МЕЖДУНАРОДЕН ШАХМАТЕН КАЛЕНДАР

Отваря се в нов прозорец в категория "Международен календар"
РАЗГЛЕДАЙ

КЛАСИРАНИЯ ПО МЕДАЛИ ОТ СВЕТОВНИ ПЪРВЕНСТВА ЗА ДЕЦА И ЮНОШИ ОТ 8 ДО 18 г. ОТ 2О10 г. НАСАМ

 

 

Структура на КДЮШ

Стефан Стойнов - Председател на КДЮШ

Владимир Димитров - Член на КДЮШ

Красимир Русев - Член на КДЮШ

Владимир Георгиев - Член на КДЮШ

Електронен адрес за кореспонденция

duchess.bulchess.com 

 

© 2023 Детско-Юношески Шахмат към Българска Федерация по шахмат 2022. Всички права запазени. Designed